A goji bogyó 15 + 1 kiemelt hatása

A Goji Bogyó sok jótékony hatással rendelkezik a szervezetünkre nézve. A Goji nem véletlenül napjaink egyik kiemelkedő szuperélelmiszere, hiszen feltölti létfontosságú tápanyagokkal a szervezetünket, aminek okán számos életfunkcióra pozitívan tud hatni.

Következzenek most a Goji Bogyó legkiemelkedőbb hatásai!

A Goji Bogyó 15 kiemelt hatása

1.) Immunerősítésimmunrendszer-immunvedelem-virus-bakterium-gomba

Egészségünk kulcsfontosságú tényezője az immunrendszerünk megfelelő működése, hiszen csak így védhetjük ki a különféle betegségeket, fertőzéseket. Éppen ezért kell támogatnunk az immunrendszerünket a működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokkal, amiben a Goji Bogyó kitűnő társunk.

A Goji Bogyóban rengeteg olyan hatóanyag található, amelyek hathatósan támogatják védekezőrendszerünket, így az sokkalta hatékonyabban lehet képes ellenállni a különböző kórozóknak, fertőzéseknek, betegségeknek.

A Goji Bogyó gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, mint a fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, poliszaharidok vagy az omega-zsírsavak, melyek előnyösen hatnak az immunrendszerre.

2.) Erőteljes antioxidáns hatás

A Goji Bogyó jelentős antioxidáns hatással rendelkezik, így hatékonyan szállhat szembe a szervezetben “garázdálkodó” káros szabadgyökökkel, melyek számtalan betegséget idézhetnek elő, ha nem semlegesítjük őket.

A Goji Bogyóban több antioxidáns vegyület található, mint a legtöbb hazai gyümölcsben. Legfőképpen karotinoidokat tartalmaz, melyek igen erélyes antioxidáns vegyületek, így képesek felvenni a harcot a folyamatosan keletkező szabadgyökökkel, melyek DNS mutációt okozhatnak, így pedig számtalan komoly betegséget válthatnak ki, köztük a rákot is.

Ráadásul a Goji Bogyóban számottevő mennyiségű gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaellenes hatóanyag is található.

3.) Vérnyomáscsökkentő hatás

Egy klinikai kutatás kimutavernyomas-merestta, hogy a Goji Bogyóban bőségesen jelen lévő poliszacharidok kedvezően hatnak a magas vérnyomásra, így hatékonyan lehetnek képesek csökkenteni a vérnyomást.

A Gojiban található még egy jelentős hatóanyag, nevezetesen a ciperon, mely igen jó eredményekkel tudja normalizálni a vérnyomást, vagyis képes beállítani azt az egészséges mértékűre. 

A Goji Bogyó ráadásul mindezt teljesen természetesen tudja elérni, ami rendkívül lényeges manapság, amikor a magas vérnyomás népbetegségnek számít.

4.) Öregedéslassító hatás

A Goji Bogyó fokozza az agyalapi mirigy működését, aminek köszönhetően serkenti a HGH nevű növekedési hormon, vagyis a fiatalság hormonjának termelődését.

Erről a hormonról azt érdemes tudni, hogy igen erőteljesen fiatalítja a külsőnket, gyorsítja a gyógyulási folyamatot, csökkenti a testzsírt, javítja az alvás minőségét és a memóriát, valamint a libidót is képes helyreállítani.

A Goji Bogyóban jelen lévő jelentős mennyiségű antioxidáns vegyület hatékonyan védi a létfontosságú szerveinket is a romboló hatású káros szabadgyökök támadásai ellen, így a Goji hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez. 

Mindemellett a Goji Bogyó jelentős mértékben támogathatja a szív-és érrendszer egészségét is, mivel képes beállítani a „jó” és „rossz” koleszterin szintjét a megfelelő mértékűre. A Gojiban található flavonoidok pedig meg tudják előzni az érszűkület kialakulását, továbbá a vérerek egészséges működését is fenntarthatják.

5.) Jó közérzet biztosítása

A Goji Bogyóban található sok értékes összetevő feltölti az energiaraktárainkat, ezzel pedig hozzájárulhat a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez, és biztosítja számára a kellő energiaszintet is.

Mindezek hatására pedig jóval könnyebben birkózhatunk meg a mindennapok kihívásaival, így a stressz szintje is alacsonyabban tartható.

6.) Egészségtől sugárzó bőr

A Gojiban fellelhető megannyi tápanyag a bőrünk táplálásában is közrejátszik, minek hatására bőrünket egészségtől ragyogóvá, fiatalossá és gyönyörűvé varázsolhatja.

A Goji Bogyóban található szénhidrátok képesek lehetnek szembeszállni a különféle bőrbetegségekkel, így talán nem véletlen, hogy manapság már számtalan kozmetikai termékben jelen van a Goji Bogyó kivonata.

7.) A Szív-és érrendszer segítésesziv-errendszer-egeszseg

A Goji Bogyó egyik egyedülálló képessége, hogy képes semlegesíteni a szervezet egyik legveszélyesebb szabadgyökét, az úgynevezett szuperoxidokat. Ez a roppant ártalmas vegyület a koleszterinnel is oxidációba lép, ami rendkívül káros hatású a szív számára, és különféle szívbetegségeket is okozhat.

A szuperoxidot a szuperoxid-dizmutáz (SOD) nevű speciális enzim képes semlegesíteni, melynek szintje a kor előrehaladtával egyre csökken a szervezetünkben. Azonban tehetünk ez ellen, ugyanis több kutatás is bizonyította már, hogy a Goji Bogyó rendszeres fogyasztásának köszönhetően növelhető a SOD szintje a szervezetünkben.

Magyarán szólva a Goji Bogyó rendszeres fogyasztása hathatós védelmet nyújthat számunkra a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. 

8.) Szemvédő és látásjavító hatás

A Goji Bogyó szemerősítő hatását, már az Ősi Kínában is felismerték, manapság pedig már az orvostudomány is elismeri a farkasbogyó szemre gyakorolt előnyeit, melyet főként magas A-vitamin tartalmának köszönhet.

A Goji Bogyóban sok a zeaxantin nevű antioxidáns, mely kutatásokban igazoltan képes csökkenteni az időskorban jelentkező látásromlást. Ezen kívül a gojiban található zeaxantinról tudjuk, hogy óvja a retiánt a fertőzésektől, valamint elnyeli a kék fényt. szemek-latas

A zeaxantin egyébként a szemben is megtalálható természetes festékanyag, melynek csökkenése összefüggésbe hozható az időkorban kialakuló vaksággal. Így a Goji fogyasztása jelentősen csökkentheti a látásvesztés esélyét.

A Goji Bogyó javíthatja a látás minőségét a rossz fényviszonyok mellett is, továbbá csökkentheti a vakfoltok számát és méretét. 

9.) Csont-és izomerősítés

A Goji Bogyónak magas a kalcium és a magnézium tartalma, így hozzájárul a csontok és az izmok erősítéséhez és regenerálásához is.

Az emberi növekedési hormon, a HGH termelésének serkentésével pedig támogatja a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba.

10.) Cukorbetegség ellen

A Goji a felnőttkori diabétesz esetén is bevethető, ugyanis antioxidáns vegyületeinek köszönhetően képes lehet a vércukorszint kiegyenlítévercukorszint-meres-cukorbetegsegsére, mivel egyensúlyt tud teremteni a szervezetben. 

A cukorbetegség egyik nagy veszélye a diabéteszes retinopátia, mely egy olyan szembetegség, mely a cukorbetegség egyik szövődményeként gyakran kialakul, és akár vakságot is okozhat.

A Gojiban található sok szemvédő hatóanyag, képes lehet csökkenteni ennek a komoly következményekkel járó szembetegségnek a kialakulási esélyét.

11.) Daganatos betegségeknél

A Gojiban ellaginsav is található, melyről igazolták több kutatásban, hogy a DNS mutációja ellen tud hatni. A DNS védelme azért is kiemelt jelentőségű, mert ha sérül vagy károsodik, akkor jóval nagyobb az esélye, hogy valamilyen rákos megbetegedés alakul ki a szervezetben.

A Goji Bogyóban található poliszacharidok és a betain képesek lehetnek egyes esetekben, bizonyos mértékig helyreállítani megsérült DNS szerkezetét.

A Goji Bogyóban található poliszacharidok serkentik az interleukin-2 (IL-2) termelését is. Ez egy rendkívül fontos sejtfehérje, ami erőteljes daganatellenes válaszokat indukál számos rákfajta ellen. 

Kínában végzett klinikai kutatások is megerősítették, hogy a Goji az IL-2 erős immunerősítő képessége által alkalmas lehet a daganatos sejtek elpusztítására. Napjainkban már több  mint 50 különböző klinikai vizsgálat is igazolja, hogy a Goji Bogyó hathatós segítség lehet a kemoterápia és a sugárkezelések mellékhatásainak enyhítésében.

12.) Májvédelemmaj-majegeszseg-majvedelem-majrak-3majgyulladas

A Goji Bogyóban jelen van a betain és a cerebrozid is, melyek növelhetik a májsejtek védekező képességét.

Mindemellett pedig a Gojiban rengeteg tápanyag és fitokemikália is található, melyek jelentősen támogatják a májat a méregtelenítési tevékenységében.

A Gojiban található germánium, antioxidánsok és poliszachardidok jótékonyan hatnak a máj működésére.

13.) Agyserkentés, jobb koncentráció

A Goji Bogyóban található erőteljes antioxidáns molekulák az agy számára is roppant hasznosnak bizonyulnak, mivel védhetik a szabadgyökök agy-és idegsejtromboló káros hatásaitól.  

Emellett gazdag tápanyagtartalmával támogathatja a megfelelő agyműködést, javíthatja a koncentrációs képességeket és az általános közérzetet, valamint élénkítheti a figyelmet is.

14.) Emésztésjavító hatás

A Gogyomor-belek-maj-gyomorgyulladas-belgyulladas-belfekely-2ji Bogyó segít a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartásban, mivel támogatja a hasznos bélbaktériumok, vagyis a probiotikumok termelését és növekedését. Ezzel pedig nem csupán az emésztés hatékonyságát fokozhatja, hanem növelheti a szervezet immunitását is, hiszen az immunrendszerünk körülbelül 80 %-a a beleinkben található.

A Goji Bogyó magas vitamin –és ásványianyag tartalma jó hatással van az anyagcserére és csökkentheti az étvágyat is.

15.) Alvássegítő hatás

A Goji Bogyóban fellelhető tiamin, vagyis a B1-vitamin és a magnézium támogatják a nyugodt és pihentető alvás létrejöttét.

A tiamin hiánya rossz közérzetet és hangulatot, valamint szorongásos tüneteket eredményezhet. A Gojiban található még melantonin is, mely szintén hozzájárul a jobb alváshoz.

Így a Goji Bogyó segítségével kipihentebbek és nyugodtabbak lehetünk.

+1.) Termékenység és libidó fokozása

A Goji Bogyót Ázsiában már régóta használják az orvosok a férfi és női meddőség kezelésére. Nők esetében a Goji képes lehet helyreállítani a szaporodási képességet, a férfiaknál pedig meghosszabbítja a spermiumok élettartamát a benne található poliszacharidoknak köszönhetően.

Ezeken túlmenően a Goji Bogyó a tradicionális kínai orvoslásban vezető szerepet tölt be, mint a nemi vágy elsőszámú élénkítője.  Ennek a tudományos magyarázata, hogy a Goji növelni tudja a szervezetben a tesztoszteron szintjét, mely hormon minkét nem esetében növeli a nemi vágyat, azaz a libidót.

A tesztoszteron szintje egyébként az öregedéssel egyre csökken a szervezetben, így a libidó sikeresen fenntartható idősebb korban is a Goji Bogyó segítségével.